Utylizacja gastronomicznych odpadów

Instalacje elektryczne i wodno-kanalizacyjne

18 czerwca 2018 Usługi 0

Jestem kucharzem w pewnej restauracji w centrum dużego miasta. Przychodzi do nas mnóstwo klientów, oczywiście zamawiają jedzenie, jednak bardzo często nie dojadają końcówek. Wszystko to wyrzucamy. Paradoksalnie w restauracji wyrzucamy więcej jedzenia niż odpadów śmieciowych. Na szczęście resztki te są przeznaczane do utylizacji.

Duże znaczenie utylizacji odpadów gastronomicznych

utylizacja odpadów z gastronomiiW naszej restauracji jest bardzo duży ruch, dzienny utarg to kilkanaście tysięcy. Nie jest więc trudno domyślić się, że produkujemy bardzo dużo jedzenia. Niestety większość ludzi zostawia sporo resztek, które wyrzucamy. W ciągu dnia nasza jedna restauracja odprowadza 3 worki samych odpadów spożywczych. Są to ogromne ilości. Na szczęście wszystkie te odpady przeznaczamy do utylizacji, dzięki czemu nie zaśmiecamy środowiska. Utylizacja odpadów z gastronomii nie jest dla środowiska niebezpieczna, jak to jest w przypadku utylizacji plastiku czy śmieci. Odpady spożywcze są organiczne, składają się z długich łańcuchów węglowodorowych, toteż ich utylizacja jest bezpieczna, a wypalone resztki mogą być użyte w produkcji przemysłowych związków organicznych. W gastronomii emitowanych jest bardzo dużo odpadów spożywczych, jednak odpowiednia utylizacja pozwala na pozbycie się ich i w ten sposób przyczynienie się do ochrony środowiska przed nadmiarem odpadów. Nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, jednak my jako pracownicy restauracji doskonale o tym wiemy i staramy się dbać o środowisko.

W naszej restauracji klienci zostawiają mnóstwo resztek jedzenia, dlatego odpady spożywcze są bardzo liczne na dobę. Na szczęście korzystamy z utylizacji tych odpadów, dzięki czemu skutecznie chronimy środowisko przed nadmiarem odpadów spożywczych, które rozkładają się trudniej niż naturalne odpady organiczne, takie jak owoce czy wysuszone liście.